Als we denken aan een prettige en rustige werkomgeving speelt geluid, oftewel akoestiek een grote rol. Toch merken we dat er nog niet voldoende rekening  gehouden wordt met akoestiek tijdens het inrichten van een kantoor. NewKantoor vertelt hierover graag meer!

Wat is akoestiek?

Akoestiek is de wetenschap van het geluid en hoe geluid zich in een bepaalde ruimte verplaatst van een geluidsbron tot een ontvanger. Wanneer dit niet goed verloopt, kunnen geluiden enorm vervelend zijn. Vooral wanneer we op kantoor aan het werk zijn. Geluid kan verstoord worden wanneer geluidsgolven niet goed worden opgevangen in de ruimte. Dit veroorzaakt geluidsoverlast. Wanneer we te maken hebben met geluidsoverlast op kantoor, kan dit erg veel nadelen met zich meebrengen. Denk alleen al aan een slechte verstaanbaarheid tijdens een meeting of call of irritaties, dan wel verminderde concentratie door overlast van collega’s of apparaten.

Helaas staat het optimaliseren van de akoestiek op kantoor vaak nog te laag op de prioriteitenlijst, terwijl het wel grote gevolgen heeft voor de werkprestaties op kantoor.

Waarom is goede akoestiek op kantoor belangrijk?

Er zijn talloze redenen op te noemen waarom akoestiek op kantoor belangrijk is. Laten we kijken naar een aantal voordelen:

  • Het zorgt voor betere werkprestaties, omdat er meer kalmte en rust is;
  • De concentratie wordt verbeterd en de productiviteit verhoogd;
  • Kalmte en rust werken stress verlagend wat uiteindelijk zorgt voor minder verzuim;
  • Goede akoestiek zorgt voor positief effect doordat het een comfortabele en ontspannen ruimte is.

Het is dus belangrijk dat er snel aan de slag wordt gegaan met de akoestiek op kantoor!

Akoestiek op kantoor meten

Plafondeilanden bij Domus Magnus | Ontworpen door Newkantoor

Ben je benieuwd of jij de productiviteit van jouw personeel op een positieve manier kunt beïnvloeden? Je kunt een akoestiekscan laten uitvoeren waarbij gekeken wordt naar de akoestiek in jouw werkomgeving. Het geluid wordt dan gemeten aan de hand van de galm in het kantoor. De belangrijkste verschijningsvorm van galm is nagalm. Met nagalm wordt de afname beschreven van een geluidsveld in een ruimte, na het uitschakelen van de geluidsbron. Hoe hoger de nagalm, hoe slechter de akoestiek. Ruimte dus voor verbetering.

Hoe kun je akoestiek op kantoor verbeteren?

Je kunt op verschillende manieren zorgen voor goede akoestiek op kantoor. Denk aan vilt of kleden op de muur, vitrage voor het raam en karpetten op de grond.
Omdat geluidsgolven vaak de neiging hebben te stijgen, hebben absorberende materialen het meeste effect wanneer ze aan het plafond worden opgehangen in de vorm van plafondeilanden. Ook is het plafond vaak het grootst reflecterende oppervlakte waardoor plafondeilanden als snel resultaat bieden. Het is dus belangrijk dat geluiden goed geabsorbeerd kunnen worden in materialen. Want wanneer geluiden geabsorbeerd worden, kunnen ze zich niet verder weerkaatsen door de ruimte.

Akoestische unit bij Capital C Amsterdam | Ontworpen door Newkantoor

Goed akoestiekmanagement houdt ook in dat je weet wat er in een bepaalde ruimte wordt gedaan. Zo moet in een vergaderruimte de spraakverstaanbaarheid optimaal zijn en de galm en echo minimaal. Naast de afmetingen en de vorm van de zaal is het belangrijk om de wand-, vloer en plafondafwerking van de ruimte te weten om tot een goede aanpak tot verbetering te komen. Dit geldt ook voor een werkruimte of stiltekamer, al is de oplossing dan weer heel anders.

Ideaal voor grote open ruimtes zijn akoestische units om in te werken, overleggen of  te bellen. Door het plaatsen van akoestische meubelen kan hier ongestoord in gewerkt worden.

Akoestiek & NewKantoor

NewKantoor is specialist op het gebied van akoestiek op kantoor. Wij denken graag mee met het inrichten van een kantoor waar geen geluidsoverlast plaatsvindt. Neem contact met ons op om te bespreken hoe akoestiek geoptimaliseerd kan worden in je kantoorinrichting!

Recente Artikelen