Ergonomisch werken is een bekende term in het kantoorleven. Het wordt steeds belangrijker dat personeel met een zittend beroep overal ergonomisch en dus verantwoord kan werken. Denk aan thuis, op kantoor of bijvoorbeeld op locatie bij een klant. De meeste bedrijven zijn hier al actief mee bezig, maar door het vele thuiswerken in het afgelopen jaar is het belangrijk dat ergonomisch werken ook buiten kantoor de volle aandacht krijgt.

back problems

Wat is ergonomisch werken?

Ergonomisch werken houdt in dat je de juiste werkhouding hebt gecombineerd met mentale en lichamelijke herstelmomenten. Op deze manier kun je comfortabel en efficiënt werken, iets dat belangrijk is bij functies achter een beeldscherm. Als we kijken naar ergonomie, kunnen we dit onderverdelen in drie hoofdgebieden:

Fysiek

Fysieke ergonomie heeft te maken met de fysieke werkomgeving. Je zorgt ervoor dat het personeel een goede werkhouding heeft en geen fysieke klachten krijgt.

Cognitief

Cognitieve ergonomie houdt in dat je als werkgever werkstress voorkomt en mentaal welzijn centraal stelt op kantoor. Denk aan voldoende rustmomenten inplannen en ruimte voor ontspanning.

Organisatorisch

Een heldere communicatie en teambuilding vallen onder organisatorische ergonomie. Het personeel voelt zich hierbij vrij en open om persoonlijke gesprekken aan te gaan.

De meeste bedrijven beginnen met fysieke ergonomie en richten een verantwoorde werkomgeving in waar alle werknemers baat bij hebben. Een volgende stap kan het sociale en persoonlijke aspect zijn.

De voordelen van ergonomisch werken

Ergonomisch werken biedt niet alleen voordelen voor de werknemers, maar ook voor de werkgevers. De werkzaamheden worden namelijk efficiënter uitgevoerd, de werknemer is productiever en vaak zie je het ziekteverzuim dalen. We hebben een aantal voordelen op een rijtje gezet:

  • Ergonomisch werken verlaagt de kans op fysieke klachten;
  • Het ziekteverzuim daalt waardoor de productiviteit stijgt;
  • Een veilige werkomgeving wordt samen gecreëerd, omdat er ruimte is voor feedback krijgen en geven;
  • Het zorgt voor meer werkplezier wat ook een bijdrage levert aan de productiviteit.

Ergonomisch werken tijdens de coronacrisis

Alle mensen die thuis kunnen werken, werd het afgelopen jaar sterk geadviseerd ook daadwerkelijk vanuit huis te werken. Voor een groot deel van 2021 geldt nog steeds hetzelfde advies. Hoe zorg je er als werkgever voor een prettige en gezonde werksfeer te creëren op afstand?
De voorwaarden voor een thuiswerkplek dienen te voldoen aan de voorwaarden van een kantoorwerkplek.

Dit betekent dat je werknemers ook thuis ergonomisch moeten kunnen werken door bijvoorbeeld een ruimte in huis om te bouwen tot werkplek. Hierbij wordt er een verstelbaar bureau, juiste bureaustoel en een goed scherm en toetsenbord geleverd.

Ergonomische kantoormeubelen

Een ergonomische werkomgeving bestaat vaak uit flexibele werkplekken. Het is daarom belangrijk dat bureaustoelen en bureaus verstelbaar zijn. Zo kan iedere werknemer het werk comfortabel uitvoeren. Stel dus zorgvuldig de inkoop van je meubels samen.

Met een verstelbare stoel bedoelen we dat de stoel hoger en lager gezet kan worden, maar ook dat de rug- en armleuning verstelbaar is. Door de onderrug voldoende ondersteuning te bieden, wordt de rug in het geheel ontlast. Hetzelfde geldt voor een zit-sta verstelbaar bureau waarmee je afwisselend zittend en staand kan werken.

De voordelen van een zit-sta bureau

Door staan en zitten af te wisselen kunnen lichamelijke (rug) klachten worden voorkomen. Als je staat heeft de wervelkolom een betere en natuurlijkere houding ten opzichte van zitten. Het zorgt voor een meer evenwichtige verdeling tussen de wervels in de onderrug.

Door de juiste combinatie en balans van zitten en staan, werk je actief en kunnen ziektes zoals obesitas en hart en vaatziektes worden aangepakt. En terwijl je staat kan je ook makkelijker van je bureau weglopen wat beweging tijdens het werk stimuleert. Als laatste zorgt staand werken ervoor dat de hersenen actiever worden en kan de productiviteit toenemen. Om al deze redenen is NewKantoor een grote voorstander van een zit-sta werkplek!

verstelbaar bureau

Ergonomisch inrichten met NewKantoor

NewKantoor adviseert bedrijven hoe zij hun kantoorpand naar de nieuwste standaarden kunnen inrichten. Hierbij staat ergonomie centraal. Hoe sta en zit je goed? En is er daarnaast ook ruimte voor ontspanning? Wij denken mee aan hoe je zo ergonomisch mogelijk kunt werken.

Recente Artikelen