Het kantoor na corona. Sinds kort zijn de maatregelen zodanig versoepeld, dat het weer mogelijk is met meer mensen op kantoor te zitten. Ondanks de versoepelingen verandert de functie op kantoor wel. Niet iedereen is van plan elke dag naar kantoor te gaan. Het hybride werken zal voor veel kantoren voor veranderingen zorgen. Veel bedrijven vragen zich af wat het nieuwe normaal wordt. Het kantoor zal in elk geval een andere functie zal krijgen. Het kantoor wordt de plek waar mensen samenkomen, werken en elkaar inspireren. Het kantoor is zeker blijvend, alleen verandert het van vorm.

Verandering in kantoorinrichtingen

Kantoren zullen blijvend anders ingericht en gebruikt worden. Flexibel werken wordt steeds normaler, gebouwen worden slimmer gemaakt, er komt veel meer focus op gezondheid en hygiëne. Medewerkers zullen bewuster met hun keus omgaan. Welk werk moet ik waar doen. Het is niet een vast gegeven dat je op kantoor zit, maar het samenwerken gebeurt veelal wel vanuit het kantoor. Dit betekent een andere indeling van het kantoor.

Dus niet alleen zijn minder vierkante meters vloeroppervlakte nodig, ook de inrichting van het kantoor wordt anders.  Uit onderzoek van de NOS onder 25 van de grootste werkgevers van Nederland halen we dat ruim de helft verwacht straks minder kantooroppervlak nodig te hebben. Capgemini denkt aan een krimp van 50 procent, Aegon 30 tot 40 procent, Arcadis 30 procent, Accenture 20 tot 30 procent, Essent 15 procent en PostNL 10 tot 20 procent. 80 procent van de KPMG’ers verwacht voor altijd minder op kantoor te komen. 

Het kantoor wordt nu veel genoemd als clubhuis waar collega’s elkaar ontmoeten om elkaar te inspireren, zich te ontwikkelen, elkaar te prikkelen en soms gewoon om lol met elkaar te hebben. Vervolgens gaan ze veelal thuis en op co-working spaces en soms fysiek op het hoofdkantoor verder met hun werk.

Bij de inrichting van kantoorpanden komt meer nadruk te liggen op het bieden van interactie- en ontmoetingsruimten.  Dit om de betrokkenheid, samenwerking en innovatiekracht te vergroten. De kantoortuinen vol bureaus verdwijnen. In plaats daarvan komen er comfortabele plekken om samen te werken. Informele lounges om te ontspannen en te brainstormen. Gebouwen moeten inspireren als werkplek, want anders blijft het stil op kantoor.

Ook het TNO komt met een vergelijkbare conclusies. Thuis productief en geconcentreerd werken, en vooral naar kantoor om collega’s te ontmoeten, sociale contacten te leggen en samen te werken, dat is het toekomstbeeld dat de TNO-onderzoekers zien oprijzen uit de antwoorden van werknemers in hun enquête. Het kantoor wordt dus een ‘ontmoetingsplek’, zo vat TNO het samen.

Benieuwd naar hoe een nieuw kantoor er uit zal zien in de toekomst? Bekijk de 3D Animatie video die New Kantoor heeft gemaakt!

Contact opnemen met NewKantoor

Het kantoor verdwijnt dus niet. Het verandert wel. Wilt u sparren over de mogelijkheden van een nieuw kantoor? NewKantoor helpt u hier graag bij. Voor meer informatie en vragen over Workspace Strategie & Innovatie kunt u gerust contact opnemen met het team van New Kantoor.

Recente Artikelen