Een hoge productiviteit op de werkvloer start vaak bij een fijne werkruimte. Duik daarom eens in de indeling van uw kantoor én ontdek waar medewerkers behoefte aan hebben! Heeft u bijvoorbeeld weleens nagedacht over een landschapskantoor, ofwel een kantoortuin? We vertellen hier graag alle ins en outs over.  

Wat is een kantoortuin eigenlijk?  

Een kantoortuin is een enorm kantoor waarin verschillende werkplekken aanwezig zijn. Deze werkplekken worden niet van elkaar gescheiden door muren of schermen, waardoor de communicatie tussen medewerkers eenvoudig is. Een kantoortuin is ideaal voor bedrijven met een groot aantal medewerkers. Vaak zijn dit minimaal twaalf personen, maar ook dit is natuurlijk volledig afhankelijk van de bedrijfscultuur. Werken medewerkers veel samen? Dan is een open kantoor meer dan geschikt!  


Voordelen kantoortuin  

Hoewel andere artikelen vooral de nadelen van een kantoortuin benadrukken, vinden wij een open kantoor juist een verrijking van de sfeer in uw bedrijf! Natuurlijk is een open kantoor niet voor iedere situatie geschikt, maar deze indeling zou zomaar de productiviteit én creativiteit van medewerkers kunnen verbeteren. Sluit deze optie dus zeker niet uit bij het kiezen van het ontwerp voor je nieuwe kantoor Benieuwd naar alle voordelen?  

Eenvoudige communicatie en samenwerking 

Zoals we al vertelden is een kantoortuin open, waardoor eventuele fysieke barrières tussen collega’s worden weggenomen. De communicatie tussen medewerkers is hierdoor veel eenvoudiger! Medewerkers zullen sneller onderling ideeën uitwisselen, waardoor de samenwerking in verschillende teams veel krachtiger wordt.  

Meer creativiteit en innovatie 

Met behulp van een kantoortuin creëert u een informele sfeer op de werkvloer. Hierdoor wordt tegelijkertijd de creativiteit van medewerkers gestimuleerd. Eenvoudig en snel contact tussen collega’s leidt mogelijk tot spontane brainstormsessies en het onderling uitwisselen van innovatieve concepten.  

Juiste monitoring en leiderschap 

Met een open kantoor hebben managers of teamleads de mogelijkheid om teamleden te observeren en te begeleiden op het moment dat dit nodig is. Dit bevordert niet alleen effectief leiderschap, maar zorgt er ook voor dat projecten op de juiste wijze worden afgerond. Eventuele problemen worden vroegtijdig opgelost en medewerkers zullen niet het gevoel hebben dat zij er alleen voor staan.

Flexibiliteit 

Bovendien hebben medewerkers in een kantoortuin vaak geen vaste plekken. Op het moment dat een medewerker op kantoor aankomt, kiest hij of zij zelf een werkplek uit. Dit zorgt voor een fijne sfeer op de werkvloer. Er is namelijk geen onderscheid tussen het bureau van een manager of stagiair.  

Beschikbare ruimte benutten  

Met een kantoortuin maakt u optimaal gebruik van de beschikbare ruimte op kantoor. Zo beslist u zelf hoeveel bureaus er in de ruimte staan én op welke plekken deze komen. Hierdoor kunnen er vaak meer medewerkers op kantoor werken, waardoor bedrijven uiteindelijk kosten besparen. Bovendien is het in een kantoortuin eenvoudig om meubels te verschuiven, waardoor verschillende vergaderopstellingen mogelijk zijn.  

Nadelen kantoortuin 

Net zoals alle andere kantoorindelingen, zitten er ook nadelen aan een open kantoor. Denk bijvoorbeeld aan geluidsoverlast of gebrek aan privacy. Gelukkig hebben we bij NewKantoor een oplossing voor al deze problemen!  

Geluidsoverlast 

Doordat medewerkers in een kantoortuin in een open ruimte werken, is het risico op geluidsoverlast hoger. Denk hierbij aan collega’s die aan het overleggen zijn of bellende medewerkers. Bij NewKantoor bieden we innovatieve oplossingen aan om deze problemen uit de weg te gaan. Denk maar eens aan belhokjes of moderne kleine meeting rooms! Heeft een collega een belangrijke (online) afspraak met een klant? Dan kan hij of zij een meeting room naar keuze reserveren. Zo hebben andere medewerkers geen last van het gesprek.  

Productiviteit

Verschillende artikelen geven aan dat een kantoortuin een aanval op de productiviteit van medewerkers kan zijn. Zo zullen collega’s door de drukte op kantoor sneller afgeleid raken. Dit is natuurlijk per medewerker verschillend. Wilt u dit probleem zo veel mogelijk beperken? Dan kunt u bijvoorbeeld denken aan koptelefoons of staande schermen.  

Gebrek aan privacy 

In een kantoortuin hebben medewerkers wellicht wat minder privacy. Collega’s kunnen bijvoorbeeld eenvoudig meekijken op een computerscherm of meeluisteren met gesprekken. Ook voor dit probleem zijn kleine meeting rooms dé oplossing! Heeft een medewerker een functioneringsgesprek? Dan is het niet wenselijk dat dit midden in kantoor plaatsvindt. Een aparte ruimte is hiervoor ideaal!  

Meer weten over een kantoortuin? NewKantoor staat voor u klaar!

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over de voor- en nadelen van een kantoortuin of wenst u aanvullend advies over de indeling van uw kantoor? Twijfel niet langer en neem contact met ons op! Het team van NewKantoor heeft meer dan 30 jaar ervaring in de inrichting en design van uw kantoor. Onze specialisten verdiepen zich graag in uw situatie, voorkeuren en budget en geven u aan de hand hiervan een passend advies mee. Nieuwsgierig wat we voor u kunnen betekenen? We zijn op werkdagen van maandag tot en met vrijdag bereikbaar per telefoon 0630201249, via de mail info@newkantoor.nl of via het contactformulier op onze website. We horen graag van u. 

Recente Artikelen